200 kroner kan bety så mangt. Det kan være en tur på kino med popcorn, et takaawaymåltid, en tur på kafé …
Eller alt dette:
2 grovbrød til skolelunsj, kvelds og mellommåltider
16 ost&skinkefylte horn til skolelunsjen og kvelds
1 brett med brytebrød
Stor porsjon minipannekaker med havre til skolelunsjen og mellommåltider
Havregrøt til 4 personer alle hverdager
Hva velger du?
Å få til dette til ca 200 kr krever noen forutsetninger:
– Ingen allergier (laktose, gluten etc)
– Du trenger å ikke handle økologisk, da blir det dyrere.
– Du er villig til å sette av noen timer en dag i uka for å «preppe»
Hemmeligheten her er å bruke de samme råvarene til flere type retter.
I brødene og pannekakene bruker jeg de samme meltypene; hvetemel, sammalt hvete finmalt og havregryn.
Det gjør handlingen enklere, jeg trenger ikke å ha mange forskjellige mel og kornsorter i skapet, og ikke minst – det gjør handlingen billigere! OG – det er sunt og godt.
Jeg har tatt utgangspunkt i prisene på Coop Extra.
Oppskriftene over krever nesten 2 l melk og jeg får 2 liter melk for 30 kr på Coop. Fin deal.
Utover det er det «hipp som happ» om du bruker Kiwi, Rema eller Coop extra.
Handlelisten min ser ut som følger:
2 kg hvetemel
1 kg Sammalt hvete fin
1 pk havregryn (1,1 kg)
12 egg* (bruker kun 5 til oppskriftene, resten brukes til pålegg)
1 pk smør (bremykt)
1 pk kokt skinke (gilde)
1 pk revet ost (Tine original)
2 pk gjær

Over ser du eksempel på handlekurven hos kolonial.no. Handler du på Rema 1000, Kiwi eller Coop Extra vil det bli noen kroner billigere.
Jeg har ikke regnet inn sukker, salt, bakepulver, honning og olje inn i prisen.
* Jeg kjøper ofte egg av en kollega som selger brett med egg fra glade høner for ca 2,50 kr egget. God deal 🙂
Oppskrifter
Dersom dere følger meg på Instagram vet dere at det beste jeg og familien får til helgefrokosten er rykende ferskt brytebrød. Oppskriften har jeg funnet hos trinesmatblogg.no og jeg følger den slavisk. Brødet blir like fantastisk hver gang.
Samme oppskriften bruker jeg også når jeg lager fylte horn med ost og skinke.
Enkelt og veldig godt!
Grunnoppskrift på brytebrød og fylte horn
(Fra Trinesmatblogg.no)
Ingredienser:
6 dl melk (varmes til ca 20 grader)
4 dl vann (varmes til 20 grader)
30 gr gjær (1 pose tørrgjær)
2 ss sukker
1,5 ts salt
350 gr sammalt hvete finmalt
1 kg hvetemel
150 gr smør
1 sammenvispet egg (til pensling)
valmuefrø / sesamfrø
Slik gjør du:
Ha alle ingrediensene i bakebollen unntatt smøret.
Elt i 10 minutter, ha i smøret i terninger. Elt ca 10 minutter til etter at smøret har blandet seg med deigen.
La deigen heve i ca 1 time.
Del deigen i 2.
Av halve deigen lager du 19 runde boller tilbrytebrødet: Jeg plasserte dem i en rund paiform.
Del den andre halvparten i 4 deler. Delene kjevles ut, og av hver del blir det fire horn som du fyller med oppskåret skinke og revet ost.
Etterhev i ca 45 minutter.
Brytebrødet og hornene pensles med sammenpisket egg. Strø over valmuefrø.
Steketemperatur 210 grader
Steketid horn: ca 12-15 minutter (følg med)
Steketid brytebrød ca 20 minutter

Oppskrift Hverdagsbrød fra annebrith.no
(gir 2 store eller 3 små brød)
Ingredienser:
600 gr hvetemel
200 gr havregryn
300 gr Sammalt hvete finmalt (grovt mel i originaloppskriften)
2 ss sukker
1 ts salt
1 pk gjær
5 – 6 dl vann
3 ss olje ( ikke i originaloppskriften)
Slik gjør du:
Ha det tørre i bakebollen. Smuldre gjæren over det tørre og ha i vann og olje (lunkent)
Elt i ca 10 minutter. La deigen heve i ca 40 minutter.
Lag 2-3 brød av deigen, etterhev til dobbel størrelse.
Stek på 220 grader til brødene er gyldne (ca 30 min)

Oppskrift Minipannekaker med havre
(Stor oppskrift, ca 30 pannekaker)
Ingredienser
ca 75 gr smør
4 egg
2 dl hvetemel
2 dl sammalt hvete fin
2 dl havregryn
1 ts salt
2 ss honning
4 ts bakepulver
5 dl melk
Sånn gjør du:
Smelt smør og bland med melken og honningen, visp i eggene.
Bland det tørre i bakebollen og hell i væsken. Rør til jevn røre.
La røren svelle i 15 minutter (viktig for resultatet)
Stek minipannekaker av 1 ss røre til det bobler i overflaten, snu.
De er gode som de er, eller med en skive brunost, litt syltetøy, litt honning og hakkede valnøtter etc….
Jeg steker opp ca 2/3 deler av røren med en gang og pannekakene i fryseren. Perfekt å plukke ut frosne om morgenen, blir tinte og gode til lunsjen 🙂 Resten av røren har jeg i kjøleskapet i en tett beholder, holder seg fint i 2-3 dager.
Vår «slumpeoppskrift» på god og mettende havregrøt.
Til 4 porsjoner (alltid rester)
7 dl vann
2 dl melk
3 dl havregryn
1/2 ts salt
1 ss honning
Kok og gryn og vann, spe med melk når det koker. Småkok i ca 5 minutter, ha i salt og honning.
Vi spiser den stort sett klassisk, med kanel, smør og et lite dryss sukker på.
(Trenger ikke mye sukker pga honningen)
Den er også god kokt inn med eplebiter og kanel, eller med syltetøy som topping.
Denne oppskriften er stor for oss fire. Vi har stort sett alltid rester og 4 ganger denne oppskriften holder mandag – fredag for oss.
Jeg håper du vil teste ut oppskriftene, jeg kan gå god for alle 🙂
Nesten ingen proteiner. Håper ikke du har barn i vekst.
Hei A 😉
Joda, jeg har to barn i vekst og de spiser selvfølgelig ikke bare brød uten pålegg i løpet av uka. De får selvfølgelig frukt, grønnsaker, middag og kvelds i tillegg, såpass grei er jeg 😉
Ha en fin kveld!